Geschiedenis Weistaar

De geschiedenis van Weistaar

Dit jaar, 2021, is een feestelijk jaar voor Boerderij De Weistaar.
Op dinsdag 1 juni 2021 is het precies 50 jaar geleden dat het eerste stukje graskaas over de toonbank ging. Daar is het begonnen. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om van De Weistaar dé evenementen locatie te maken in midden Nederland.

GESCHIEDENIS
De familie Van Wolfswinkel is 50 jaar jaar geleden begonnen met het maken van kaas en boter. Geleidelijk aan kwamen steeds meer bezoekers een kijkje nemen in de kaasmakerij en ambachtelijke producten kopen in de sfeervolle winkel. In de loop der jaren is het bedrijf uitgebreid met o.a. een kaasmuseum, zalenverhuur en belevingsarrangementen. Altijd wordt er rekening gehouden met het landelijke karakter en het bijzondere landschap waar De Weistaar zich in bevindt.

Gedurende de jaren 70 werden er door Nederland heen modelboerderijen gebouwd om het werken te combineren met het wonen. De kaasboerderij van de familie Van Wolfswinkel was hier een voorbeeld van, waarbij het huis grensde aan de boerderij. De kaas werd gemaakt op de Goudse manier en er werd ook melk, karnemelk en wat streekproducten verkocht. De gasten die regelmatig kaas en dergelijke kochten, wilde dit laten zien aan wat vrienden en kennissen, waarbij het idee ontstond om een kop koffie met iets erbij te serveren. De kopjes en schoteltjes moesten worden geleend bij de verschillende buren om iedereen iets te kunnen bieden.

Ondertussen is er veel veranderd in de loop der jaren. De koffiekopjes hoeven wij niet meer bij de buren te lenen.
Boerderij De Weistaar is uitgegroeid tot een prachtige evenementen locatie. Met de diverse zalen, terrassen en activiteiten wordt alles tot in de puntjes geregeld. Van vergadering tot verjaardag, van teambuiling tot trouwfeest, wij maken er altijd een feestje van!

Logo
Weistaar De Deel

De Deel

Niet lang daarna werden de koeien verplaatst naar een andere stal en werd de koffiekamer gemaakt. De koffiekamer is nog steeds in gebruik en is het voorste gedeelte van de zaal De Deel met het lagere plafond. Al snel merkte de familie dat er meer ruimte nodig was om ook de feestjes die ’s avonds werden gegeven plek te bieden. Zo ontstonden de zaal De Hooizolder en het beneden gedeelte van de zaal De Deel.

Meer over De Deel
Logo
De zalen van Weistaar

Boerenhoeve en De Stal

Naar mate er meer feesten en partijen werden gegeven is de keuze gemaakt om het bedrijf over te dragen aan hun zoon, die op dit moment nog steeds eigenaar is van De Weistaar. De stallen waar nu de zalen De Boerenhoeve en De Stal zich in bevinden werden bij het bedrijf betrokken en het museum, wat er al gedeeltelijk was, werd uitgebreid naar de huidige grootte.

Bekijk de Boerenhoeve
Logo
Weistaar

De Brink

Als laatst is de zaal de Brink omgetoverd tot de Indoor Mini Boerengolf zaal, waarmee De Weistaar de unieke mogelijkheid heeft gecreëerd om bij goed weer buiten Boerengolf en bij slecht weer binnen Indoor Mini Boerengolf te spelen.

Indoor Mini Boerengolf
Logo
Offerte aanvragen

Een unieke sfeer

Inmiddels is de Weistaar uitgegroeid tot een locatie waar bruiloften, familiefeesten en vergaderingen naast elkaar kunnen worden georganiseerd en waar gasten vanuit het hele land door middel van mond tot mond reclame kennis hebben mogen maken met de unieke sfeer en locatie.

Offerte aanvragen
Logo

De naam "De Weistaar"

Een veel gestelde vraag is waar de naam De Weistaar vandaan komt. Veel gasten zijn in de veronderstelling dat het te maken heeft met de wei(landen) die zich om de Weistaar bevinden en dat gasten kunnen staren over de wei.

Het verhaal is echter wat anders: Toen de familie Van Wolfswinkel begon met het maken van kaas werd er veel onderzoek gedaan naar hoe kaas moest worden gemaakt en waar verbeteringen konden worden toegepast. Tijdens deze zoektocht kwamen ze een kaasmaker tegen die de wei in een staande pot plaatste. Elke dag werd de bovenste laag van de pot afgeschept en hiervan werd weiboter gemaakt om in te bakken en braden. Toen er werd gevraagd wat voor een soort pot dat was, vertelde de kaasmaker dat het een staar was, ofwel een staande pot, en dat de Goudse Kaasmakers de staar een Weistaar noemde, omdat de wei er veelal in bewaard werd.